Rum Bacardi

Rum znany jest na świecie ze swojego charakterystycznego słodkiego smaku. Zawdzięcza go trzcinie cukrowej, która dotarła na wyspy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. W przeszłości był trunkiem, którego zadaniem było rozgrzanie zmęczonych podróżą marynarzy. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego alkoholu?

Rum Bacardi – trunek z wysp, który stał się popularny na całym świecie

Wyobraźmy sobie, że znajdujemy się na przełomie 1492 i 1493 roku. Krzysztof Kolumb dociera do brzegów Ameryki, sprowadzając ze sobą trzcinę cukrową – kluczowy składnik rumu. Na Barbadosie rozpoczyna się jego produkcja, która później płynnie przenosi się na Jamajkę i resztę pobliskich regionów. Rum w końcu staje się głównym produktem wytwarzanym na terenach ciepłych krajów. Aby alkohol można było określić mianem rumu, musi on spełniać jedynie dwa warunki. Pierwszy z nich to określona moc procentowa. Europejczycy uznają, że powinno być to minimalnie 37,5%. Mieszkańcy Ameryki ustalili, że musi być to przynajmniej 40%. Drugi warunek nikogo nie zdziwi. Mówi on bowiem o tym, że rum musi być wytwarzany z niczego innego jak trzciny cukrowej. Po spełnieniu tych dwóch warunków, można go dowolnie edytować. Czyni go to jednym z najbardziej różnorodnych trunków. Wyróżniamy bowiem wiele stylów, kolorów oraz metod produkcji rumu.

Rum Bacardi – skąd pochodzi jego charakterystyczne logo?

Fani rumu Bacardi, na pewno zwrócili uwagę na jego charakterystyczne logo. Przedstawia ono bowiem nietoperza, który nie znajduje się tam bez powodu. Legenda mówi, że w miejscu jego produkcji, znajdowała się ogromna ilość nietoperzy. Żona autora zaproponowała więc aby to właśnie jeden z nich, stał się symbolem, który zostanie umieszczony na butelce. Rum Bacardi możemy zakupić na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/61-rum. Jednym z najpopularniejszych drinków z udziałem tego alkoholu jest Cuba Libre. Orzeźwiający napój z dodatkiem coli oraz wyciśniętej limonki sprawdza się idealnie podczas upalnych letnich dni. Nie czekaj więc i zamów butelkę, która umili Ci wolny czas.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here